PepsiCo, yhtiö joka tuskin esittelyjä kaipaa. Kyseessä on siis maailman 3. suurin elintarvikealan yritys. Yhtiön lippulaiva on varmasti kaikkien tuntema Pepsi-cola. Juomaa on valmistettu vuodesta 1898 asti ja se on myöhemmin saanut rinnalleen myös muita tuotteita kuten Pepsi Max ja uusin Pepsi Next. Pyrin tässä kirjoituksessa tarkastelemaan yhtiön liiketoimintaa perusteellisesti.
Brändiportfolio
- Gatorade. Urheilumaailmasta tuttu juoma, jota on valmistettu 1960-luvulta lähtien ja sitä myydään yli 80 maassa. Gatorade toimii yhteistyössä monien maailman seuratuimpien urheilusarjojen,- tapahtumien ja-joukkueiden kanssa.
- Tropicana tuoremehut. Tuotetta markkinoidaan mm. terveellisenä, tuoreena, luonnollisena ja lisäaineettomana. Eli kaikilla niillä asioilla, jotka nykypäivänä ovat muodissa.
- Lipton tee. Yksi maailman suurimmista teebrändeistä.
- Frito-lay snacksit. Tuoteryhmä käsittää suuren määrän erilaisia snackseja. Tunnetuimpina tuotemerkkeinä varmaankin Lay’s, Doritos ja Cheetos.
- Quaker murot. Tätäkin tuotetta markkinoidaan terveellisenä ja luonnonmukaisena.
- Starbucks-valmisjuomat. Vuonna 1994 PepsiCo ja Starbucks solmivat sopimuksen, joka käsittää koko Starbucks-tuotemerkin valmisjuomabisneksen.
Mainitut brändit olivat vain muutamia kymmeninen muiden joukosta. Jokainen näistä brändeistä on erittäin selkeästi rakennettu ja ne ovat oman alansa kärkituotteita. Verrattuna elintarvikealan muihin suuriin kilpailijoihin Nestleen ja Kraft foodsiin, Pepsi omaa mielestäni erittäin kilpailukykyisen, ellei jopa parhaan, brändiportfolion. Pepsi sijoittuukin Forbesin maailman arvokkaimipien brändien listan sijalle 28.
Omistaja-arvo.
DCF
Tällä hetkellä yhtiö generoi vapaata kassavirtaa (7,65 mrd) noin 5,3 % markkinoiden pyyntihinnasta. Tällaisen yhtiön kohdalla olisi varmasti hyvin aiheellista käyttää yhtenä arvonmääritystyökaluna vapaan kassavirran mallia. Tämän mallin mukaan yhtiön arvo on sen tulevaisuudessa tuottaman vapaan kassavirran nykyarvo. Internetistä löytyy lukuisia valmiita excel-pohjia DCF-mallin käyttöön, joten en ala tähän itse laskemaan mitään. Tästäkin arvonmääritysmallista hyvä kirjoitus löytyy mm. täältä
Useiden eri variaatioiden antamat tulokset vaihtelivat aina 50 dollarista 80 dollariin. Keskiarvoksi näistä sain 72 dollaria osakkeelta. Vapaan kassavirtaan perustuvien mallien mukaan yhtiö on siis tällä hetkellä ylihintainen. Kuten aina, nämäkin ovat vain matemaattisia malleja jotka perustuvat tietyille olettamuksille tulevaisuudesta. Siksi kaikkien arvonmääritysmallien tuloksiin tulee suhtautua aina varauksella. Itse pidän tulosta lähinnä suuntaa antavana ja merkkinä siitä, että yhtiö ei ole ainakaan alihintainen.
Taloudellinen tilanne.
Tässä kirjoituksessa kerroin hieman eräistä malleista, joita käytän arvioidessani yhtiön taloudellista tilannetta. Käytetään samoja malleja myös nytkin.
Piotroski-f-score. Yhtiön kannattavuutta, velkaa, likviditeettiä, varojen alkuperää ja toiminnan tehokkuutta kuvaavasta mittarista PepsiCo saa tuloksen 6/9, mikä on juuri vähimmäisvaatimus, joka yhtiön tulee täyttää. Tämän mallin yksi ongelmista on se, että se perustuu lyhyen ajan (viimeiset 2 vuotta) informaatioon. F-scorea tuleekin tarkastella myös historiallisesti. Lisäksi tulevaisuutta ei edelleenkään voida ennustaa, joten on mahdoton sanoa mikä tulos on vuoden päästä.
Altman-z-score. Konkurssia ennustava z-score malli antaa tulokseksi 4,00. Yhtiön konkurssi on siis epätodennäköinen, mikä ei sinänsä ole mikään yllätys.
ROE. Yhtiön oman pääoman tuotto oli viime vuodelta 31%. Siis varsin mainio.
P/E. 22.1 —> Ei täytä kriteerejä (alle 15)
P/B. 8.2 —-> Ei täytä kriteerejä (alle 4)
EV/EBITDA. 13.37 —> Ei täytä kriteerejä (alle 10)
PEG. 5,14. —> Ei täytä kriteerejä (alle 1)
Debt/Equity. 1.66 –> Ei täytä kriteerejä (alle 1)
Loppupäätelmä
Yhtiö on mielestäni aivan liian ylihintainen, mutta aivan varmasti olen ostoaikeissa mikäli kurssi laskee tuonne 70 dollarin hujakoille. Yhtiö ei varmasti olisi nytkään huono sijoitus pitkällä tähtäimellä, mutta en nää nykyisellä hintatasolla markkinoiden keskiarvoa kovempia tuottoja seuravaan 5 vuoden aikana.
Tämä kirjoitus ei ole ostosuositus. Kirjoituksessa mainitut asiat ovat kirjoittajan omia mielipiteitä. Jokainen sijoittaja tekee ostopäätöksensä itse. Historiallinen menestys ei ole tae tulevasta tuotosta. Kirjoittaja ei ole vastuussa tekstissä mainittujen tietojen oikeellisuudesta.