Osakesijoittamisen kymmenen tuhoisinta harhaluuloa

Olen elämäni aikana kuullut paljon mitä erikoisimpia harhaluuloja liittyen osakesijoittamiseen. En käsittele tässä kirjoituksessa niitä kaikkia, sillä maailmassa on yhtä monta harhaluuloa kuin on harhaluuloisia, ehkä jopa enemmänkin. Kerronkin sen sijaan mitä osakesijoittaminen ei ole, mitä se on ja mitä se vaatii.

Osakesijoittaminen ei ole

 • Sijoittamista osakkeisiin. Siis mitä? Nyt olen itsekin hieman ymmälläni, mutta tästä lisää kohta.
 • Spekulointia sillä, miten osakkeen hinta käyttäytyy tulevaisuudessa
 • Ainoastaan rikkaiden puuhaa. Osakesijoittamista voi harrastaa myös pienelläkin pääomalla, sillä korkoa korolle- ilmiössä aika on paljon tärkeämpi kuin pääoma.
 • Tähtitiedettä. Tähtitiede on luonnontiede, eikä liity millään tavalla osakesijoittamiseen. Tähtitieteestä lisää täältä.
 • Vaikeaa, eikä vaadi vuosien opiskelua tai kouluttautumista. On olemassa passiivisia indeksirahastoja, jotka sijoittavat markkinoiden keskiarvoon. Tämä keskiarvo on tuottanut tähän mennessä keskimäärin 8% vuodessa. On myös aktiivisesti hoidettuja rahastoja, mutta yleensä ne eivät tuota kulujen jälkeen passiivisia rahastoja paremmin. Tuottavat usein jopa huonommin. Hyviä passiivisia rahastoja löytyy mm. Nordnetilta.
 • Kolme ruutua, stressipallo ja 4 tunnin yöunet. Esimerkiksi itse pärjään yhdellä tietokoneella (tai pelkällä älypuhelimella) ja uskon, että suurin osa muistakin sijoittajista käyttää vain yhtä tietokonetta kerrallaan. Kun käyn osakkeilla kauppaa ruudulla ei pyöri miljoonia käyriä, käppyröitä, numeroita, verta, luita tai mitään muutakaan järkyttävää. En myöskään seuraa osakekursseja päivittäin ja harvemmin edes viikottain. Edes kuukausittainen seuranta ei ole tarpeellista, varsinkaan jos omistaa passiivisia rahastoja. Nukuin viime yönä 8 tuntia ja stressipalloa käytän lähinnä muista traumaattisista syistä.
 • Huijausta, jossa pankkisi, rahastonhoitajasi tai rikkaat kapitalistit vievät rahasi. On valitettavasti liikkeellä tahoja, jotka huijaavat sinulta rahasi. Nämä eivät kuitenkaan liity millään tavalla osakesijoittamiseen ja ne tunnistaa usein “varmoista” ylisuurista tuotoista sekä pyramidin muodosta. Yleissääntönä; kaikki mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta ei usein ole totta. Liian hyvä on tässä tapauksessa esimerkiksi 5 % taattu viikkotuotto.
 • Turhaa. Voitko luottaa, että 50 vuoden päästä maksetaan eläkettä? Tai että 5 vuoden päästä sairastuessasi valtio korvaa hoitokustannukset. Niinpä, näihin ei voi itse vaikuttaa, mutta siihen voi kuinka paljon rahaa laitat vuosittain säästöön, jotta salaman iskiessä taivaalta pääset varmasti hoitoon ja 50 vuoden päästä pääset osinkotuloilla ansaitulle eläkkeelle.Mitä osakesijoittaminen on?

 • Osakesijoittaminen on sijoittamista yhtiöihin eli yrityksiin, ei osakkeisiin. Jokaisen osakkeen takana on jokin oikea yritys. Tämä on tärkeä asia ymmärtää ja kun sen teet olet jo pitkällä.
 • Maailman kahdeksas ihme. Näin sanoi myös eräs kuuluisa fyysikko nimeltään Einstein. Tällä hän tarkoitti korkoa korolle ilmiötä, joka liittyy vahvasti osakesijoittamiseen. 1000 euroa kasvaa 10% vuosituotolla 120 000 euroksi 50 vuodessa.
 • Eläkejärjestelmä jonka asioista vain sinä saat päättää.
 • Yksinkertaista. Monilla on strategiana sijoittaa sellaisiin yrityksiin, joiden tuotteita he itse käyttävät. Näin pystyt yhdistämään arkitietämyksesi sijoittamiseen. Samalla tuotteiden kuluttaminen muuttuu rahan laittamiseksi “omaan pankkiin”.Mitä osakesijoittaminen vaatii?

 •  15 euron pääomaa. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa rahastoja, joihin pienin kertasijoitus on 15 euroa.  Tilin avaaminen useimpiin välityspalveluihin on maksutonta. Avaa maksuton osake- ja rahastosalkku. (Linkki vie Nordnettiin)
 • Malttia. Virheitä sattuu kaikille, etenkin alkuvaiheessa. Näistä pääsee kuitenkin yli, mutta se vaatii kärsivällisyyttä. Tärkeintä on alkaa tehdä jotakin, sillä liikeestä on helpompi korjata. Olen laittanut blogiini listan, jossa on paljon hyödyllistä tietoa sisältäviä nettisivuja ja blogeja. Tulen myös itse kirjoittamaan tähän blogiin lisää artikkeleita aloittelijoille. Pieni varoituksen sananen lienee kuitenkin paikallaan; Tämän blogin yritysanalyysit edustavat vain omia mielipiteitäni, eivätkä missään nimessä ole ostosuosituksia. Sijoitusstrategiani on myös puhtaasti itse kehittämäni, vaikka siinä on vaikutteita useista muista filosofioista. Tee aina itse omat sijoituspäätökset!
 • Pankkitilin. Tarviiko tätä perustella?
 • Tervettä järkeä. Sijoitusmaailma on täynnä erilaisia tuotteita joiden hyödyt eivät aina kohtaa niiden sisältämää riskiä. Suomeksi: Näissä on siis isot kulut (esimerkiksi hallinnointi palkkiot), mutta tuotto seuraa silti indeksiä (markkinoiden keskiarvoa). Kannattaa aina suhtautua skeptisesti pankkien tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin, etenkin jos kyseessä on aktiivisesti hoidettu rahasto.
 • Tavoite. Mielestäni on hyvä asettaa itselleen jokin tavoite, jonka sijoittamisella haluaa saavuttaa. Itselläni se on kunnianhimoinen taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen, mutta se voi aivan hyvin olla myös vaikkapa lomamatka tai muuten vain eläkettä varten säästäminen. Tavoitteet ohjaa toimintaa ja pitää motivaation yllä. Luo itsellesi sekä lyhyen aikavälin sekä pitkän aikavälin tavoitteita.
 • Tietokone ja nettiyhteys. Jos luet tätä kirjoitusta sinulla on kaikki tarvittavat laitteet.

Eiköhän siinä tullut tärkeimmät pointit. Jos jollakin tulee vielä jotain mieleen kertokaa ihmeessä! Otan myös mielelläni vastaan palautetta ja vastaan kysymyksiin parhaan kykyni mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *