Joko on aika myydä ja lähteä lomalle?

Kurssit ovat viimeisen 5 vuoden aikana nousseet rajusti sekä Eroopassa että Yhdysvalloissa. Viimeisen 5 vuoden aikana S&P-500 indeksi on noussut lähes 80%, mikä tarkoittaa keskimäärin 12,5 % vuosituottoa, kun historiallinen vuosituotto on ollu keskimäärin 8%. Keskimääräinen P/E-luku on 19,45, kun mediaani on 14,57.
  Maailman paras sijoittaja Warren Buffet pitää tärkeimpänä markkinoiden arvostustasoa kuvaavana mittarina ns. Market Cap/GDP suhdetta eli yhtiöiden keskimääräisen markkina-arvon suhdetta bruttokansantuotteeseen. Viimeiset 65 vuotta tämä suhde on ollut USA:ssa keskimäärin 70% kieppeillä, kun suhde on nyt 126%. MC/GDP on USA:ssa nyt jo niin korkea, että samaisissa lukemissa ollaan viimeksi oltu vain viikkoja ennen IT-kuplan puhkeamista:

Lähde: http://www.vectorgrader.com/indicators/market-cap-gdp

 Listaa erilaisista arvostuslukemista voisi jatkaa vielä pitkään, mutta pelkästään edellisten mainintojen perusteella lienee selvää, että nyt ollaan todellakin lähempänä pörssiromahduksen kuin -rallin mahdollisuutta.     Tämä tilanne ei koske pelkästään Pohjois-Amerikkaa vaan myös Eurooppaa. Myös Suomessa ollaan viime vuosina tultu ylöspäin reilusti normaalia kovemmalla tahdilla ja viimeaikaisen Euroopan keskuspankin elvytyspäätöksen johdosta pörssit ovat alkuvuonna nousseet suorastaan satumaisen paljon. OMXH-indeksi on pelkästään tämän vuoden puolella noussut lähes 15% ja pörssin keskimääräinen P/E-luku on tällä hetkellä 20 hujakoilla.
   Täytyy kyllä sanoa, että tällä hetkellä pörssiromahduksen ennustaminen tarjoaa suurimman todennäköisyyden onnistumiselle; Historiallisen tuoton (tai tappion) perusteella ei voida ennustaa tulevia muutoksia, mutta mikäli asiat ovat tulevaisuudessa niin kuin ne ovat olleet viimeiset 120 vuotta, on selvää, että markkinoiden keskimääräinen vuosituotto sekä euroopassa että USA:ssa tulee asettumaan ennemmin tai myöhemmin lähemmäs 8% p.a. Eri asia onkin, milloin tämä “korjausliike” tulee tapahtumaan.
   Useat taloustieteilijät väittävät, että pörssit eivät romahda ilman mitään merkittävää syytä. Näitä syitä voivat olla talouden taantumat, sodat, laajemmat poliittiset kriisit tai rahapoliittiset päätökset. Nämä määräävät pitkälti mahdollisen tulevan korjausliikkeen ajankohdan. Euroopassahan tällä hetkellä kursseihin on vaikuttanut paljon Ekp:n elvytysohjelma, joka on lisännyt likviditeettiä markkinoilla. Tämä voi toimia katalyyttinä kurssinousulle myös tulevaisuudessa, mutta itse en todellakaan uskalla lähteä spekuloimaan asian kanssa. Euron arvon heikkeneminen, minkä uskotaan jatkuvan vielä muutaman vuoden, on sekin toiminut boostina kurssinousulle lisätessään vientiä euroopan ulkopuolelle. Myös öljyn hinnan lasku on vaikuttanut merkittävästi monien yhtiöiden kuluihin ja sitä kautta tulokseen. On ennusteita, että öljyn hinta tulee laskemaan vielä vuoden tai kaksi.
  Jarruna euroopassa toimii kriisimaiden kuten Kreikan, Portugalin ja Italian taloustilanteet sekä tietenkin laajamittainen taantuma koko euroopassa, jolle tulevaisuuden näkymät ovat edelleen varsin synkät. Myös Venäjä-case on jarruttanut kurssinousuja mm. Suomessa, mutta näiden osalta elpymistä on jo tapahtunut. Riski on kuitenkin edelleen olemassa.
  USA:ssa öljyn hinnan lasku on toiminut talouden veturina. Öljyn hinnan lasku on lisäksi kurittanut Venäjää, joten USA on poliittisesti win-win tilanteessa. Talous on muutenkin ollut nosteessa, useiden työllisyys lukujen kohentuessa. Varjona kuitenkin toimii em. korkea arvostustaso, jota voidaan jo monien toimesta pitää eräänlaisena kuplana. Tämän puhkeamisen todennäköisin aiheuttaja voisi olla Fed:n rahapoliittiset päätökset, liittyen lähinnä korkojen nostoihin. Ainakin tällä hetkellä korkojen nostoa on joudutettu, mutta noston tapahtuessa, todennäköisimmin ensi syksynä, rahaa tulee ohjautumaan pois osakemarkkinoilta. Tämä voi aiheuttaa yllättävän käänteen yhdessä korkean arvostustason kanssa.
   En näe tällä hetkellä juuri mitään “luotettavaa” perustetta tulevaisuuden nousulle Euroopassa tai USA:ssa. Toki Ekp:n elvytysohjelma voi nostaa kursseja Euroopassa edelleen, mutta toisaalta koko elvytysohjelma ja sen vaikutukset markkinoihin ovat yleisesti tiedettyjä, joten olisi syytä olettaa, että nämä vaikutukset ovat jo realisoituneet kursseihin. Jos oletamme näin, tulevaisuuden mahdollinen nousu perustuu puhtaasti sijoittajien ylitiöoptimistisuuteen. Myös spekulaatiot öljyn hinnan laskusta ovat hyvin voineet realisoitua jo nykyisiin kursseihin. Tällöin äkillinen öljyn hinnan nousu voisi aiheuttaa jonkinlaista korjausliikettä
   Kun tähän kaikkeen lisää vielä sen, että arvostustasot ovat erittäin korkealla ja laajamittaisen poliittisen konfliktin (lähinnä Venäjä) mahdollisuus on melko korkea, pidän euroopan markkinoilla tulevaa korjausliikettä enemmän kuin todennäköisenä. Milloin se tapahtuu on edelleen mysteeri, mutta tuskin ollaan ajallisesti kovinkaan kaukana.
   Olisiko nyt siis aika myydä osakkeita pois, nostaa salkun käteispainoa ja lähteä vaikka lomalle? Itse olen tehnyt näin, tosin lomalle en ole lähdössä , mutta salkkuni käteispaino on tällä hetkellä lähellä 30%. En väitä etteikö markkinoilta voisi tällä hetkellä löytää aliarvostettuja laatuyhtiöitä, etsin itsekin sellaisia aktiivisesti, mutta olen kuitenkin todennut sen olevan hyvin vaikeaa nykyisessä markkinatilanteessa.

   Törmäsin twitterissä mielenkiintoiseen kuvaan, joka kertoo mielestäni hyvin markkinatilanteista eri maissa:

Kuten kuvasta voidaan päätellä, USA:ssa ollaan menossa kovaa vauhtia kohti huippua ja Eurooppa seuraa perässä. En pidä mahdottomana ajatusta, että huippu oltaisiin jo saavutettu.
  Lisäksi kuva herättää ainakin minun kiinnostustani kohti Kanadaa. Tällä hetkellä TSX:n (Toronton pörssin) keskimääräinen P/E on 16,5. Siis selvästi matalampi kuin rajan toisella puolen. Toista puhuu kuitenkin MC/GDP suhde:

Lähde: http://inflation.us/total-market-cap-of-all-canadian-stocks-as-a-percentage-of-canadas-gdp/

Tältä osin ollaankin huippulukemissa, joten eihän tässä enää tiedä mihin sitä sijoittaa. Ei nyt sentään, mutta tällaisessa tilanteessa tulisi mielestäni sanoa herkemmin ei kaikelle ja sijoittaa vain erittäin huolellisesti valittuihin yhtiöihin. Ainahan näin pitäisi, mutta nyt entistä huolellisemmin.
  Ehkä muutaman vuoden kuluttua pääsemme taas ostamaan halvalla, kunhan malttaa olla tuhlaamatta rahojaan. Itse ainakin pyrin pitämään käteisen painon salkussa korkeana, kunnes sopivia ostokohteita alkaa löytyä. Tällaiset ajat vaativat sijoittajalta paljon kärsivällisyyttä. Aika näyttää löytyykö sitä minulta.
Mitä mietteitä nykyinen markkinatilanne herättää sinussa?

Kirjoitus ei sisällä ostosuosituksia. Kirjoituksessa mainitut asiat edustavat kirjoittajan omia mielipiteitä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Kirjoittaja ei ole vastuussa kirjoituksessa mainittujen tietojen oikeellisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *